Despre Pastila

Am onoarea sa va invit in biblioteca mea cu carti destepte. De aceasta data, va propun spre lectura Peisajul Cosmic scrisa de catre Leonard Susskind, unul dintre fondatorii teoriei stringurilor.

Peisajul cosmic” este o carte care te ia in stapanire inca de la primele pagini, pentru a te purta intr-o fascinanta calatorie in lumea fizicii, de la universul cuantic pana la Multivers. Traim intr-un Univers foarte fin reglat pentru a permite existenta noastra? Raspunsul este pozitiv si poarta numele de ”principiul antropic”. Chiar si o minusculă modificare a unor constante fundamentale ar face imposibila existenta vietii. Aceasta constatare ar trebui sa ne conduca la ideea de ”intelligent design”? Raspunsul lui Susskind, detaliat in paginile cartii sale, este unul negativ.

”Pe masura ce intelegem tot mai bine Universul nostru, suntem confruntati cu o intrebare tulburatoare: Cum se face ca legile naturii sunt atat de fin reglate incat sa permita existenta stelelor, a Pamantului si, in ultima instanta, a noastra? Pe de alta parte, teoria corzilor – care se presupune a fi explicatia ultima a fizicii – nu conduce la o singura solutie pentru legile naturii, ci la o bogatie inimaginabila de variante.”, scrie Susskind in prefața carții. Pe scurt, Universul in care traim reprezinta numai o foarte mica parte a unui urias peisaj cosmic, doar unul dintre 10 la puterea 500 de universuri posibile.

Leonard Susskind, Peisajul Cosmic, Editura Humanitas, 2012

Cristian Roman

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *