Despre Pastila

Astăzi, vă recomand ”Miliarde și miliarde: gânduri despre viață și moarte în pragul mileniului”, ultima carte scrisă de către Carl Sagan. Într-un anume fel, ea conține un mesaj de adio emoționant al celui mai fascinant popularizator al științei din zilele noastre. Cred că acest mesaj poate fi rezumat cu ajutorul a două citate din carte:

„Lumea este atât de minunată, cu atât de multă iubire și profunzime morală, încât nu există niciun motiv să ne amăgim cu povești frumoase pentru care există prea puține dovezi. Eu cred că, în vulnerabilitatea noastră, este cu mult mai bine să privim Moartea în față și să fim recunoscători în fiecare zi pentru scurta, dar magnifica oportunitate pe care ne-o oferă viață”, scrie Sagan, după care, la câteva pagini distanță, adaugă: „Poate că subprodusul cel mai șocant al revoluției științifice a fost dezmințirea câtorva dintre crezurile noastre cele mai prețuite și mai reconfortante. Avanscena antropocentrică ordonată a strămoșilor noștri a fost înlocuită de un Univers imens, rece și indiferent, în care oamenii sunt surghiuniți în obscuritate. Dar eu văd apariția în conștiința noastră a unui Univers magnific, a cărui ordine elegantă și complexă depășește cu mult tot ce și-au imaginat predecesorii noștri. Iar dacă multe lucruri despre Univers pot fi înțelese în termenii câtorva legi simple ale naturii, cei care doresc să creadă în Dumnezeu pot, desigur, să atribuie acele frumoase legi unei Rațiuni subiacente întregii naturi. În concepția mea însă este cu mult mai bine să înțelegem Universul așa cum este, decât să pretindem un Univers așa cum am dori noi să fie.”

Lectură plăcută,

Cristian Român

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *