Despre Pastila

Din momentul în care am deschis ”Infintezimal – Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă”, publicată de curând de Editura Humanitas, nu am mai putut ieși de sub vraja ei. Autorul cărții, Amir Alexander, este un istoric preocupat de interacțiunea dintre matematică și istoria culturii.

În Infinitezimal este prezentată disputa în jurul unei teorii matematice care încearcă să răspundă la o întrebare de tipul ”din câte părți este alcătuită un segment de dreaptă?”. Pare o întrebare simplă, dar nu este, deoarece ne duce la un paradox. Poți împărți segmentul de dreaptă în două părți egale, apoi acelea pot fi împărțite, la rândul lor, în câte două părți egale, și așa mai departe, poți împărți linia într-un număr infinit de părți. Acum apare și problema: cât de lungi sunt aceste părți? Dacă au o lungime foarte mică, dar diferită de zero, atunci suma lor duce la un segment de dreaptă de lungime infinită.

Pe de altă parte, dacă lungimea părților este egală cu zero, atunci suma lor ar fi egală cu zero. Paradoxul a fost rezolvat în două moduri: de către Aristotel, care a postulat că segmentul de dreaptă (sau, prin generalizare, continuumul) nu poate fi alcătuit dintr-un număr infinit de părți și de către Arhimede din Siracuza, care a ales, pur și simplu, să ignore paradoxul și astfel a putut ajunge la rezultate matematice remarcabile.

Către sfârșitul secolului XVI și începutul secolului XVII s-a declanșat o adevărată bătălie între aceste două abordări. Amir Alexander, în Infintezimal, ne povestește în detaliu această bătălie în care, pe bătrânul continent, s-a implicat biserica Catolică, iar în Anglia a devenit subiect de dispută politică. O bătălie pe care nu voi încerca să o rezum acum, pentru a nu vă răpi din bucuria de a o descoperi singuri, citind Infinitezimal.. Chiar și cei neinteresați de matematică și istoria ei vor descoperi că această carte este cu adevărat fascinanta și, drept consecință, o vor citi pe nerăsuflate.

Cristian Roman

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *