Despre Pastila

Astazi vă propun cartea ”Gafe stralucite, de la Darwin la Einstein- Greseli colosale ale unor mari savanți, care ne-au schimbat perspectiva asupra vieții și Universului” scrisă de către Mario Livio, a cărei versiune în limba română a fost publicata în 2016 de către editura Humanitas.

O carte mai puțin obișnuită, în care se pune accentul pe erorile a cinci mari oameni de știința: Darwin, Kelvin, Pauling, Hoyle și Einstein. Nimeni nu este scutit de greșeala, iar atunci când ni se relatează detaliat erorile făcute de marii savanți ai lumii, putem înțelege ca oricât de genial ai fi, în ultimă instanță rămâi tot om.

Mario Livio explică astfel strategia care a stat la baza scrierii acestei cărți: ”În fiecare caz voi aborda tema centrală din două perspective diferite, dar complementare. Pe de o parte, aceasta va fi o carte despre unele dintre teoriile acestor mari savanți și despre relațiile fascinante dintre acele teorii, privite într-o oarecare măsură din perspectiva neobișnuită a slăbiciunilor, ba chiar a eșecurilor lor. Pe de alta parte voi analiza pe scurt diferitele tipuri de gafe și voi încerca să identific cauzele psihologice (sau, dacă este posibil, neurologice). După cum vom vedea, gafele nu se nasc egale, iar gafele celor cinci oameni de știință de pe lista mea sunt de naturi diferite. Gafa lui Darwin a constat în neînțelegerea implicațiilor complete a unei anumite ipoteze. Kelvin a gafat ignorând posibilități nebănuite. Gafa lui Pauling a fost rezultatul unei încrederi exagerate născute din succesul anterior. Hoyle a greșit încăpățânându-se să se abată de la curentul principal în știință. Einstein a dat greș din cauza unei aprecieri eronate a simplității estetice. Însă lucrul cel mai important pe care îl vom descoperi este acela ca gafele nu sunt doar inevitabile, ci reprezintă o parte esențială a progresului științific.”

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *