Despre Pastila

Astăzi, din biblioteca mea cu cărți deștepte, vă propun spre citire cartea ”Bonobo și ateul. În căutarea umanismului printre primate” al cărei autor este Frans de Waal și care a fost publicată în limba română de către Editura Humanitas. Autorul, primatolog și etolog de renume mondial ne prezintă în paginile ei mecanismele care au condus la apariția simțului moral la oameni. ”Poate că am eu un punct sensibil, dar mă feresc de oamenii care afirmă că singurul lucru care îi desparte de un comportament abominabil este credința lor. De ce nu am porni de la premisa că umanitatea, inclusiv autocontrolul necesar traiului în societate, este ceva din noi? Oare își închipie cineva că, înainte să apară religia, srămoșii noștri au trăit fără norme sociale? Oare nu se ajutau oamenii între ei sau nu plângeau câd li se făcea o nedreptate pe atunci?” Acestea sunt întrebările enunțate de către de Waal, la care caută să vă răspundă în paginile acestei formidabile cărți.

Pentru a obține răspunsurile, autorul apelează la bogata sa experiență în domeniul primatologiei și etologiei, prezentându-ne comportamente, aparent, surpinzătoare în societățile cimpanzeilor și maimuțelor bonobo. Vom desoperi astfel că sentimentul moral nu este apanajul lui Homo sapiens. Așa cum precizează de Waal, ”Chiar dacă pentru bonobo binele și răul nu transcend nivelul experienței personale, valorile sale nu se deosbesc esențial de cele aflate la baza moralității umane. Și el încearcă să se integreze, respectă regulile sociale, empatizează cu ceilalți, reface relațiile deteriorate și obiectează la situațiile inechitabile. Deși suntem reticenți în a folosi termenul moralitate, conduita acestei primate se supune fără îndoială unor prescripții.”

Cristian Român

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *