Despre Editie

Astazi, discutam despre Elon Musk. SpaceX a lansat cu succes, pe 14 august 2017, o capsula Dragon care, pe 16, a fost atasata la Statia Spatiala Internationala. Această lansare ne oferă ocazia sa discutam și despre un alt proiect ambitios al SpaceX: lansatorul Falcon Heavy. Acesta este programat să efectueze in noiembrie, acest an, primul zbor, unul de test. Falcon Heavy poate plasa pe orbita terestra joasa sarcini utile de pana la 63,8 t, pe orbita geostationara sarcini utile de pana la 26,7 t, sau poate trimite catre Marte sarcini utile de pana la 16,8 t. Prima treapta si cele doua boostere laterale sunt reutilizabile, ceea ce va reduce semnificativ costurile misiunilor spatiale.

In partea a doua a emisiunii, discutam despre o descoperire interesanta si emotionanta in acelasi timp. Stim ca suntem pulbere de stele: fiecare atom din noi a fost fabricat candva in uriasa uzina termonucleara a stelelor. Dar povestea este un pic mai complicata. Conform unui studiu circa jumatate dintre atomii din galaxia noastra provin din alte galaxii. Asta s-ar traduce, conform lui Daniel Anglés-Alcázar, unul dintre autorii studiului, astfel: ”Avand in vedere faptul ca o buna parte din materia din care suntem alcatuiti a fost fabricata in alte galaxii, putem spune ca noi suntem calatori spatiali sau imigranti extragalactici.”

In cea de-a treia parte a emisiunii, aducem un omagiu roverului Curiosity, care, pe 5 august, a implinit 5 ani de activitate pe Marte.

Cristian Roman

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *