Despre Editie

În această ediție, vă propunem să discutăm despre TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), noul căutător de planete extrasolare al NASA. Lansat cu ajutorul unui lansator Falcon 9, în ziua de 18 aprilie 2018, noul telescop spațial va fi un instrument complementar faimosului telescop spațial Kepler. Spre deosebire de acesta, el va căuta planete aflate în jurul stelelor strălucitoare, relativ apropiate de noi (până la distanțe cuprinse între 200 și 300 ani lumină), spre deosebire de Kepler care putea monitoriza stele aflate până la o distanță de maximum 3.000 de ani lumină distanță. De asemenea, TESS va putea supravghea o zonă a bolții cerești de 400 de ori mai mare decât cea aflată în ”câmpul vizual” al aceluiași telescop Kepler.

În ultima parte a emisiunii vom prezenta, pe scurt, în avantpremieră, misiunea landerului InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations), care va decola la începutul lunii mai către Planeta Roșie.

Vizionare plăcută,

Cristian Român

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *