Despre Editie

Cronica Scepticului

În prima parte a acestui episod revenim asupra problemei tabloidizării prese din România. Pe site-ul Digi24 suntem anunțați că un cercetător rus a constat că ”NASA are imagini cu un oraș extraterestru pe Lună. Misiunile Apollo, însoțite de OZN-uri”.

Digi24 părea un post ferit de nazbâtii atât de evidente, dar se poate constata că și aici s-a declanșat distrugătoarea vânătoare de click-uri, care, în cele din urmă, așa cum spunea Sagan, riscă să ne transforme ”într-o națiune de fraieri, o planetă de fraieri, gata să ne lăsăm păcăliți de șarlatanul următor cu care ne vom întâlni.”

În a doua parte a emisiunii vom comenta un comunicat APC (Asociația Pro consumatori), care a fost publicat online de ”România Liberă” sub titlul ”Telemea cu soluție pentru dezghețarea drumurilor. Unul din trei sortimente de brânză de acest tip conține clorură de calciu”. Trecem peste faptul că și sarea de bucatărie este folosită atât pentru producerea brânzeturilor, cât și pentru dezghețarea drumurilor. Pe noi ne interesează următorul pasaj din comunicat: ”Pentru toată clasa de brânzeturi s-au creat tot felul de coagulanți chimici care asigură randamente superioare coagulării cu cheag de animal (care a devenit extrem de scump). Cheagul chimic este mai ieftin, iar tentația înlocuirii celui natural este iminentă. Unul dintre cele mai folosite cheaguri chimice (mai exact substanță de coagulare, înlocuitor de cheag) este clorura de calciu, cu formula chimică CaCl2, o sare a calciului cu acidul clorhidric. […] Folosirea clorurii de calciu la prepararea brânzeturilor a devenit o practică largă, mai economică decât folosirea cheagurilor naturale. Un litru de clorură de calciu 33% costă circa 50 lei, pe când aceeași cantitate de cheag costă de 2-3 ori mai mult. La prepararea brânzei de vacă se adaugă 0,15 ml soluție de clorură de calciu 40%, o jumătate de lingură de maia (lapte bătut, sana etc.) și o picătură de cheag la un litru de lapte.” 

Clorura de calciu nu se adaugă din motive economice, ci ca o consecință a pasteurizării laptelui. Iată ce scrie în caietul de sarcini al produsului tradițional, recunoscut de UE, care poartă numele de ”Telemea de Ibănești” ”În timpul operaţiei de pasteurizare, se distruge o parte din cantitatea de calciu din lapte şi capacitatea de coagulare a laptelui se reduce, rezultând un coagul cu o structură mai moale, din care eliminarea zerului se face mai greu şi astfel se pot produce pierderi (fenomenul de prăfuire a coagulului în timpul prelucrării). Pentru evitarea acestor fenomene, în scopul obţinerii unui coagul cu consistenţă corespunzătoare, mai ferm, este necesar ca în laptele pasteurizat destinat închegării să se adauge 10-20 g clorură de calciu alimentară la 100 1 lapte, cantitate ce variază în funcţie de sezonul în care se face prelucrarea. De asemenea, în timpul sezonului de toamnă-iarnă, când laptele este mai sărac în săruri de calciu şi se încheagă mai greu, este necesar să se adauge o cantitate mai mare 20g de clorură de calciu. Cantitatea va fi redusă la 10g, în perioada primăvară-vară, când animalele păşunează, iar conţinutul de calciu din lapte este mai ridicat. Este important să nu se depăşească dozele normale de clorură, 10-20g de calciu ce se adaugă laptelui, întrucât aceasta poate determina obţinerea unui coagul cu o consistenţă prea tare şi apariţia gustului de amar în produsul finit.” Vă rog să rețineți că pasteurizarea laptelui este obligatorie în industria alimentară, pentru prevenirea toxinfecțiilor grave.

În a treia parte a emisiunii vă prezentăm un videoclip scurt în care un domn plin de elan și șmechereală atacă știința în numele creaționismului.

 

Cristian Român

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *