Despre Editie

În această ediție a emisiunii Mașina Timpului vă invit la o călătorie prin galaxia noastră.

În prima parte a emisiunii vom călători prin spectaculoasa nebuloasă Orion, care este o adevărată creșă de stele. Ea se află la circa 1.440 ani lumină distanță de noi și conține circa 700 de stele aflate în diferite stadii de evoluție.

În partea a doua a emisiunii, vom discuta despre o stea misterioasă, KIC 8462852, supranumită și steaua lui Tabby (Tabby’s star). Descoperită în urmă cu câțiva ani, ea prezenta variații neobișnuite ale luminozității (despre care am discutat în artiolul ”KIC 8462852. Misterul unei stele cu un nume imposibil de ținut minte”, pe care îl puteți citi aici. Printre ipotezele care încercau să explice comportamentul ciudat al acestei stele se afla și una foarte îndrăzneață: ne aflăm în fața unei civilizații extraterestre care a construit o sferă Dyson în jurul astrului central. Să fie validă această ipoteză? Să avem de-a face cu ceva mai banal, de exemplu cu un nor de praf? Sau acolo este un roi de comete? Iata că de curând noi măsurători efectuate asupra acestei stele, pe diferite lungimi de undă, a demonstrat că avem de-a face cu un nor de praf, alcătuit din particule cu dimensiuni mai mici de un micron.

PS. În numărul din februarie 2018 al revistei noastre veți găsi un articol detaliat despre acest subiect.

Cristian Român

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *