Despre Editie

Cronica Scepticului. Justitie si adevar stiintific.

In aceasta editie a cronicii scepticului vom comenta decizia Curtii Europene de Justitie din 21 iunie 2017, care permite judecatorilor sa stabileasca o legatura de cauzalitate intre administrarea unui vaccin si afectiunile care pot sa apara ulterior.

In cazul avut in discutie de decizia Curtii Europene de Justitie, se punea in discutie urmatorul caz: ”În scopul vaccinarii împotriva hepatitei B, domnului W i‑a fost administrat un vaccin produs de Sanofi Pasteur, in trei injecții intervenite succesiv la 26 decembrie 1998, la 29 ianuarie 1999 si la 8 iulie 1999. In luna august 1999, domnul W a început să prezinte diverse tulburari care au condus, în luna noiembrie 2000, la un diagnostic de scleroza în placi. La 1 martie 2005, expertii judiciari au concluzionat ca, începand cu 20 ianuarie 2001, scleroza in plăci de care suferea domnul W nu îi mai permitea sa exercite o activitate profesionala. Ulterior, starea domnului W s‑a agravat progresiv, până la atingerea unui deficit funcțional de 90 % care necesita prezența constantă a unei terte persoane, aceasta fiind situatia până la momentul decesului sau, la 30 octombrie 2011.” Conform deciziei Curtii Europene de Justitie judecatorii pot stabili o legatura de cauzalitate intre vaccinare si aparitia unei afectiuni medicale ”în pofida constatarii că cercetarea medicala nu stabileste si nici nu infirma existența unei legaturi între administrarea vaccinului si apariția bolii de care este afectata persoana prejudiciata, anumite elemente de fapt invocate de reclamant constituie indicii grave, precise și concordante care permit sa se concluzioneze ca există un defect al vaccinului si o legătură de cauzalitate între acest defect si boala respectiva”. Practic, judecatorii au acum permisiunea sa nu mai tina cont de datele oferite de catre cercetarea stiintifica. In cazul vaccinului impotriva hepatitei B nu exista nici o controversa. Cercetarea medicala, studiile stiintifice ample, cum este acesta, arata ca nu exsita nici o legatura cauzala intre vaccinare si aparitia sclerozei multiple.

In a doua parte a emisiunii vom discuta despre o afirmatie a lui Moise Guran, care afirma intr-o emisiune ca teoria evolutiei si teoria Big-Bang-ului sunt ”doar niste teorii”. Asta ne sugereaza o grava necunoastere a conceptului de teorie stiintifica. Spre deosebire de viata cotidiana, in care fiecare poate enunta orice ”teorie” doreste, in stiinta o teorie trebuie sa indeplineasca niste criterii clare. Simplificand lucrurile, o teorie stiintifica reprezinta o explicatie a unor aspecte ale lumii naturale, care este sustinuta de dovezi. Mai multe aspecte legate de teoriile stiintifice gasiti aici.

In a treia parte a emsiunii vom descoperi ca Uniunea Europeana ne pregateste lucruri ingrozitoare. Directiva ”Novel Food” isi propune sa elimine comercializarea plantelor medicinale! Ca lucrurile nu stau in nici un caz asa puteti sa constatati si singuri daca veti citi directiva cu pricina. Mai mult decat atat, Agentia Europeana a Medicamentului a editat o ampla monografie a plantelor medicinale, pe care o puteti gasi aici. Cu siguranta, de dragul teoriei conspiratiei, cei doi combatanti din emisiunea din care am citat nu s-au ostenit sa se documenteze asupra subiectului pe care il combat cu mare vigoare.

 

 

Cristian Roman

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *