Despre Editie

Despre miscarea antivaccin (partea a doua)

Vom incepe emisiunea prin a prezenta un nou studiu care demonstreaza ca vaccinurile tetravalente impotriva HPV sunt cu adevarat eficiente.

Apoi vom discuta putin despre o afirmatie a unui antivaccinist convins, care sustine ca vacinul ROR (MMR) nu a fost evaluat in privinta efectelor ”mutagenice si carciniogenice”, ceea ce ar fi un semn foarte rau! Omul nostru are dreptate. Asta se afirma in prospectul publicat de FDA.

Desigur, nu se incerca sa se raspunda la intrebarea simpla: vaccinul poate fi o sursa pentru aparitia cancerului? Daca gasiti vreun studiu serios care sa demonstreze asta v-as fi recunoscator. Eu nu am gasit niciunul. Dar de ce apare aceasta mentiune in prospect? Raspunsul este simplu: conform FDA orice prospect trebuie sa contina anumite capitole, , printre care si cel legat de mutagenitate si carcinogitate. Deoarece nu exista indicii satisfacatoare care sa ne indemne sa credem ca vaccinul ROR (MMR) poate produce unele forme de cancer, capitolul cu pricina a primit textul amintit.

Acelasi domn ne spune ca insasi vaccinarea antirujeolica provoaca epidemia cu care ne confruntam acum! Asa sa fie? Omul nostru nu a citit in intregime (nu il interesa asta) prospectul vaccinului. Acolo scrie foarte clar, la pagina 5, ca: ”There are no reports of transmission of live attenuated measles or mumps viruses from vaccinees tosusceptible contacts”. Poate ca prospectul ne minte numai ca aici si aici se arata ca nu exista nici o dovada ca virusul atenuat din vacinul ROR poate raspandi pojarul. Din nou: o lectura de tipul cautarii nodului in papura duce la concluzii aiuritoare.

Si ni se mai spune ceva, undeva prin 2005, si apoi prin 2011-2012, in ciuda faptului ca acoperirea vaccinala ROR depasea 95% am avut epidemii de rujeola. Cifrele brute sunt frumoase si dau apa la moara antivaccinistilor. Numai ca…. daca privim mai atent datele de aici si de aici , constatam ca rujeola s-a raspandit in randul comunitatilor nevaccinate!

Toate aceste subiecte le gasiti in aceasta editie #CronicaScepticului.

Cristian Roman

P.S. Editia de saptamana trecuta este aici.

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *