Despre Editie

In aceasta editie a emisiunii ”Masina timpului” discutam despre fabuloasa misiune a sondei Cassini in jurul planetei Saturn. Lansata in 1997 pentru a ajunge in vara anului 2004 pe orbita planetei cu inel, dupa ce a parcurs o traiectorie complicata, sonda Cassini a ars in atmosfera saturniana in ziua de 15 septembrie 2017.

In cei peste 13 ani pe care i-a petrectut ca satelit artificial al planetei Saturn, Cassini ne-a oferit informatii fundamentale despre sistemul saturnian. Un mic lander, numit Huygens, a debarcat pe suprafata lui Titan, in ziua de 14 ianuarie 2005, si pe timpul coborarii ne-a transmis date despre atmosfera si suprafata acestui satelit saturnian.

In anii care au urmat, Cassini a efectuat mai multe treceri prin apropierea celor mai importanti sateliti ai planetei, colectand date despre ei. Alaturi de Titan, probabil ca cel mai interesant este micul Enceladus, care ne ofera spectacolul unor gheizere care erup in zonele polare, semn ca in subsolul sau se afla un ocean lichid, ceea ce ne ofera speranta ca aici s-ar putea adaposti forme de viata.

Nu voi spune acum mai multe, va invit sa urmariti emisiunea si va promit ca in ediția din octombrie a revistei Stiinta si tehnica voi prezenta un dosar al misiunii Cassini.

Cristian Roman

Realizator

Cristian Roman are o meserie rara la noi in tara: este scriitor de stiinta. Prefera cuvantul de “scriitor” celui de “jurnalist” deoarece ii place sa imbrace stiinta rece, obiectiva, intr-o poveste frumoasa. Absolvent al facultatii de Aero...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *